Butiken

Barnvagnsguide - del 2

Det finns olika typer av barnvagnar som är utformade för att passa till olika ändamål. Här nedan listar vi upp och förklarar vad som utgör de olika modellerna.


Paraplysulky - praktisk på resande fot

Detta är en barnvagn som är lättare i vikten och enkelt fälls ihop till ett avlångt och smalt paket. En paraplysulky har mindre, svängbara hjul och vagnen tar väldigt lite plats som semesterpackning. Den största nackdelen är att den kan ha lite svårare att ta sig fram på olika vägunderlag, men det är en väldigt praktisk extravagn att ha om man ofta är på språng. 

Sulky - ersätter ofta första barnvagnen

En sulkyvagn är en enklare modell och används oftast som en ersättningsvagn för singelvagnen. Bytet brukar ske när barnet är runt 1-2 år. Glöm inte att låta barnen testsitta sulkyn så att du enklare kan bedöma om det finns utrymme för dem att växa. Oftast blir sulkyn bred, men platt, när den fälls ihop och den brukar vara mer stabil än en paraplysulky.

Resevagn - ett smidigt resesällskap 

En resevagn är gjord för att vara så flexibel och praktiskt som möjligt när du reser. Den är anpassad för att väga lite och ta mindre plats oavsett om du åker bil, tåg eller flyg.

Singelvagn - omvandlingsbar och smidig

Det som särskiljer en singelvagn (även kallad monovagn) är att den är gjord för enbart ett barn. Vagnen är vanligtvis utformad med ett chassi och tillhörande sittdel. De flesta singelvagnar är gjorda för att kunna omvandlas till en kombivagn eller duovagn. Det enda som behövs köpas till är isåfall en mjuklift eller en extra liggdel.

Duovagn - långvarig användning 

Duovagnen är till för dig som vill välja en vagn som kommer att vara med under barnets första år. Vagnen består av ett chassi och en separat liggdel och sittdel som enkelt byts ut. Tack vare liggdelen så kan duovagnen användas direkt från födseln. Sedan kan du byta till sittdelen och använda vagnen fram tills att ditt barn når den rekommenderade maxvikten. Ha gärna i åtanke att vissa barnvagnsmärken kallar duovagnar för en ‘komplett monovagn med förlängningsset’. 

Kombivagn - flexibelt val

En kombivagn har ett chassi och en sittdel som kan fällas ut till fullt liggläge. Det innebär att vagnen kan användas som en liggvagn om man har en mjuklift. En stor fördel med kombivagnen är att den kan användas under hela barnvagnstiden - detta medför dock en större risk för slitage.

Syskonvagn - underlättar för småbarnföräldrar

Denna typen av vagn kan vara utformad på ett sätt som tillåter barnen att sitta bredvid, mitt emot varandra eller i olika höjder, det sistnämnda alternativet gör så att vagnen inte blir lika bred. För dig som åker mycket kollektivtrafik är syskonvagnen ett smidigt sätt att ta dig fram - se bara till att barnvagnens bredd inte överskrider det rekommenderade måttet (75 cm). 

Tvillingvagn - anpassad för barn i samma ålder

Det som skiljer en tvillingvagn mot en syskonvagn är att den är tillverkad med barnens gemensamma ålder i åtanke. Detta innebär att tvillingvagnen har två identiska liggdelar för nyfödda tvillingar. Det finns två typer av tvillingvagnar att välja mellan. Den första, och mest vanliga sorten, är dubbelvagnen. Där kan tvillingarna ligga eller sitta jämte varandra. Det andra alternativet är en tandemvagn där tvillingarna sitter diagonalt. 

Elektrisk barnvagn - bekvämlighet och komfort

En modern variant är den motoriserade barnvagnen som underlättar både i upp- och nedförsbackar. Det finns även versioner som anpassar sig till ojämn väglag för att skapa en stabilare åktur. Motorn i den eldrivna barnvagnen behöver laddas efter några timmars användning, precis som en elcykel. 

Klicka här för att se vårt sortiment av barnvagnar.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.