Butiken

Barnvagnsguide - del 3

Nu har du förhoppningsvis hunnit bilda dig en uppfattning om vilken typ av barnvagn du är ute efter och då är det dags för nästa steg: babyskydd.


Vad är ett babyskydd?

Babyskydd är en bilutrustning gjord åt spädbarn för att de ska kunna åka tryggt och säkert under en biltur. När din bebis kan sitta upprätt på egen hand är det dags att byta till en bilbarnstol. Barn bör åka i bakåtvänt läge så länge som möjligt, gärna upp till 4-5 års ålder.

Behöver man en adapter?

Många barn somnar i bilen och då är det smidigt att kunna lyfta ur och klicka fast babyskyddet eller bilbarnstolen på barnvagnens chassi. För att monteringen ska fungera behövs en adapter som passar den barnvagnsmodell som du har. 

Vad innebär ISOFIX?

Det är en internationell säkerhetsstandard och är ett sätt att undvika felaktigt monterade bilstolar. Om din bil och barnstol är utrustade med isofix så hakar du enkelt i bilbarnstolen i bilens isofix-fästen istället för bilbältet - vilket bidrar till en säkrare förankring.

Vilka olika säkerhetsstandarder finns det?

En bilbarnstol måste uppfylla säkerhetskraven UN-R129 eller UN-R44 för att vara godkänd och laglig att använda. R129, även kallad i-size, är en nyare säkerhetsstandard och används alltid med ISOFIX (se text ovan). Det finns även ett kompletterande test som kallas för Plustestet. Det är ett frivilligt säkerhetstest och det är upp till tillverkaren att välja om deras produkt ska genomgå detta test. 

• R129: utgår från barnets längd och tester för sidokollision 

• R44: utgår från barnets vikt (för barn mellan 0-12 år)

• Plustestet: utgår från tester för frontalkollision

Framåtvänt läge

Enligt lag får ditt barn åka framåtvänt i en R44/04-godkänd bilbarnstol så fort de väger 9 kg. Det finns dock många fördelar med att vänta så länge som möjligt med att vända bilbarnstolen. Vid en frontalkrock kan framåtvänt läge göra så att barnet slungas framåt. Det kan därmed orsaka allvarliga skador med stora påfrestningar på både nacke och huvud.

Bakåtvänt läge

En bakåtvänd bilbarnstol ser till att skydda nacke och huvud genom att leda smällen över hela ryggpartiet vid en eventuell frontalkrock. Säkerhetsstandarden i-Size kräver att barn åker i bakåtvänt läge fram till minst 15 månader, då muskler och ben är mer utvecklade. För att minimera risken för allvarliga skador är det dock rekommenderat att låta ditt barn åka bakåtvänt så länge som möjligt. 

Vad bör jag tänka på inför mitt köp?

Var noggrann vid eventuellt köp av ett begagnat babyskydd - om den har fått en ordentlig stöt eller varit med om en krock så är den inte längre säker att använda. När det kommer till certifiering så ska R44 följas av antingen årgången /03 eller /04. Står det R44/02 så är certifikatet utgånget och babyskyddet är därmed inte laglig att använda. En bilstol som genomgått plustestet har ännu en säkerhetsstandard uppfylld och ger dig en större trygghet vid köp.

Klicka här för att se vårt sortiment av babyskydd och bilbarnstolar.

  

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.